Jože Slaček: Skeniranje za animiranje
26.11. – 30.11.2019

ACE KIBLA / artKIT, Glavni trg 14, Maribor

V sklopu programov Lekcija 12 in EduAV smo pripravili delavnico, ki z uporabo optičnih čitalcev omogoča izdelavo animiranih projektov. Seznanili se bomo z uporabo optičnih čitalcev, s skeniranjem ter z različnimi tehnikami (risanje, premikanje objektov, sintetične in kolažne tehnike itd.) pripravili animirano produkcijo.

Delavnica: Lekcija 12 in Edu AV
SKENIRANJE ZA ANIMIRANJE
Produkcijska delavnica ustvarjalnih tehnik računalniške opreme
mentor in izvajalec: Jože Slaček

Za sedaj je uveljavljeni izraz Scanography (skenografija), bolj pogosto imenovana fotografija skenerja. Gre za postopek zajemanja digitaliziranih slik predmetov z namenom ustvarjanja grafike, ki se lahko tiska. Likovna skenografija se razlikuje od tradicionalnega skeniranja dokumentov z uporabo netipičnih predmetov, pogosto tridimenzionalnih, kot tudi fotografij, delov lastnega telesa, tekočih materialov, zaradi narave delovanja optičnega bralnika pa lahko pridobimo presenetljive rezultate (povzeto po https://en.wikipedia.org/wiki/Scanography)

Na delavnici bo udeležencem omogočeno spoznavanje potrebne opreme za izdelavo tovrstnih projektov, kot so namizni optični čitalci, programska oprema za zajemanje, računalniški programi za grafično in video animacijo. Pri delu bodo uporabljeni namizni skenerji. Skeniranje s ploskovnimi skenerji je dovolj enostavno, poznati moramo samo nekaj osnovnih zakonitosti.

Delo v skupini je namenjeno tako mlajšim brez izkušenj, kot tudi tistim, ki bi radi z računalniškimi orodji naredili kaj bolj zahtevnega. Spoznavali bomo značilnosti umetniških projektov, narejenih z uporabo optičnih čitalcev, v skupini bomo zasnovali in izvedli kratke animacije v načinu stop motion. Spoznavali bomo raznovrstno uporabnost opreme za izdelavo grafike, premikajoče slike, animacije, ki jih lahko uporabimo za GIF filme, animirane grafike ali clip art in podobno.

——————————-
OPREMA:
za sodelovanje na delavnici sme vsak udeleženec prinesti svoj prenosni računalnik, ostala oprema je na voljo v sklopu same delavnice.

TERMIN:
26.–30. 11. 2019
med 10. in 13. uro / med 17. in 19. uro

LOKACIJA:
artKIT, Glavni trg 14
—————————-

Za ponazoritev nekaj povezav: