Studio 110: Projekt Migracije
30. 3. – 21. 4. 2018
ACE KIBLA / artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Namen projekta Migracije je obravnava vloge grafičnega oblikovalca v kontekstu trenutnih družbenih migracij. Kako migracijski tokovi oblikujejo ali določajo profesionalnega oblikovalca? Je mogoče, da oblikovalec vpliva na migracije? Katera vizualna sredstva in nosilce lahko uporabi, kadar na globalna družbeno-politična vprašanja odgovarja s sporočili v javnem prostoru?

Na razstavi so predstavljeni rezultati dveh delavnic podiplomskih študentov grafičnega oblikovanja Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, izvedenih v novembru in decembru 2016.

Prva delavnica, naslovljena Oblikovanje je politično dejanje pod mentorstvom francoskega tipografa Sébastiena Morlighema in grafičnega oblikovalca Domna Frasa je spodbudila razmišljanje o takratnem položaju beguncev v Evropi in Sloveniji ter zbiranje njihovih zgodb in spominov. Študenti so z uporabo poljubnih analognih ali digitalnih sredstev, od tiska do programskega kodiranja, ustvarili kolektivno kritično družbeno-aktivno delo.

Druga delavnica z naslovom Migracije pod mentorstvom nemškega oblikovalca Severina Wucherja in našega dizajnerja Primoža Fijavža je pojem obravnavala v širšem kontekstu. Oblikovalci se vedno gibljejo po prostoru – nazaj in naprej, gor in dol. Poleg tega, da proučujejo preteklost, da bi razumeli sedanjost in oblikovali prihodnost, morajo oblikovalci poiskati tudi prostor, s katerega opazujejo dogajanje in njegov družbeni kontekst, s katerega se poglabljajo v skrita ozadja posameznih zgodb.

Projekt Migracije so s pomočjo Francosko-nemškega kulturnega sklada pripravili Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Francoski inštitut v Sloveniji in Goethejev inštitut v Ljubljani.

Avtorska skupina STUDIO 110 predstavlja prostor in program, ki združuje študente, mentorje, javne in tudi zasebne organizacije. S kritično-raziskovalnim pristopom omogoča oblikovalsko raziskovalno-eksperimentalno in projektno delo na najrazličnejših projektih znotraj Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

V Studiu 110 je od leta 2011 sodelovalo preko 40 študentov grafičnega oblikovanja, več kot 15 zunanjih partnerjev ter različni mentorji z evropskih univerz in organizacij. Edini stalni član je ustanovitelj, vodja in mentor, prof. Boštjan Botas Kenda.
– Nina Jeza

KID KIBLA sofinancirajo Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor, projekt RISK CHANGE (2016–2020) sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije.