Javni poziv na sudjelovanje na radionici ‘Protezanje’
19.9.2017
MMSU / Krešimirova 26c, 51000 Rijeka

Muzej moderne i suvremene umjetnosti sa zadovoljstvom Vas poziva na sudjelovanje na edukativnoj radionici Protezanje.

Radionica će tematizirati migracije biljaka.

Više o programu i terminima radionice pronađite u tekstu ispod.

Za sudjelovanje na radionici možete se prijaviti na sljedeću adresu: marina.tkalcic@mmsu.hr

Prijave primamo do 23. rujna 2017.


Protezanje

Edukativna radionica o migraciji biljaka

Lokacije održavanja: MMSU/tvornica Rikard Benčić/Prirodoslovni muzej Rijeka

Datum održavanja: 25. i 26. 9. 2017. od 17 do 19 sati

Voditeljice radionice: Mirna Kutleša, slobodna umjetnica i Milica Đilas, muzejska pedagoginja (MMSU)

Migracija biljaka dešava se svakodnevno, paralelno s migracijom ljudi, a ponekad i kao njena posljedica. Primjerice, parkovi su nastajali kao brižljive kolekcije biljaka iz egzotičnih krajeva, hrana koju gotovo svakodnevno konzumiramo donesena je s drugog kontinenta itd. Međutim, prijelazi mimo redovnih granica su istovremeno nešto potpuno prirodno za biljke, te sastavni dio njihova sistema razmnožavanja (korijenje, sjemenke opremljene za mobilnost i osvajanje teritorija).

S druge strane, biljni svijet često percipiramo upravo kroz pojam statičnosti (vegetirati, biti kao fikus), zanemarujući njihovo kretanje zbog toga što se odvija po nešto drugačijim pravilima.

Postoje tzv. lokalne biljke i one invazivne, autohtone, egzotične, korisne, beskorisne, napasne, poželjne, nepoželjne, nedozvoljene… One koje gajimo s najvećom pažnjom i one koje zatiremo bez zadrške.

Ideja ove radionice jest sagledati neke od različitih aspekata biljaka, i to prvenstveno kroz naše odnose spram njih, te ista pitanja osvijestiti kroz promatranje, crtanje i bilježenje u meditativnom procesu otkrivanja koji se opire diktatu korištenja vremena na isplativ i efikasan način.

Kroz radionicu će se pokušati vidjeti može li se zauzeti drugačije gledište na nešto što se automatizmom doživljava kao takvo, promjenom pozicija autohtono/invazivno, pod kontrolom/van kontrole, statično/pokretljivo, korisno/beskorisno; ali i dovođenjem u pitanje samog sistema označavanja.

Radovi na papiru u kombiniranim tehnikama, olovka, tuš, flomasteri, akvarel i sl. fokusiraju se na pojedinu specifičnost neke biljke, detalj, obris, nešto što je promatranjem promijenilo našu percepciju o tome kako biljka izgleda i kako se prikazuje. Kroz crtanje korjenčića, žilica, tučaka, prašnika, uzoraka u rasporedu listova, latica, vitica, tobolaca sa sjemenkama, otvarat ćemo put u asocijativno, ornamentalno, apstraktno, simbolično, narativno ili kamo god nas put odvede.

Radionica će se odviti u nekoliko etapa, na nekoliko lokacija:

  • Fundus MMSU-a (Dolac 1/II) i kompleks Rikard Benčić (Krešimirova 26c) – park ispred novoga MMSU-a

 Ponedjeljak, 25. rujna 2017. od 17 do 19 sati

U fundusu MMSU-a polaznici radionice će moći pogledati mapu s crtežima biljaka Slave Raškaj, ali i neke druge radove s biljnim motivima. Polaznici će isto tako biti upoznati s reprezentacijom biljaka u umjetnosti, fotogeničnom fazom u rastu biljke, predodžbom o tome kako neka biljka izgleda (da li je ruža ruža ako ne izgleda kao ruža) i sl.

U kompleksu Rikard Benčić, lokaciji van kontrole, polaznici će s voditeljicama radionice ići u obilazak lokacije tijekom kojega će se promatrati biljke više-manje prepuštene da osvajaju prostor, isprepliću se s arhitekturom te osvajaju prema svojim pravilima. Nakon obilaska bit će organizirano grupno crtanje biljaka.

  • Prirodoslovni muzej Rijeka, Lorenzov prolaz 1

Utorak, 26. rujna 2017. od 17 do 19 sati

U Prirodoslovnom muzeju polaznici radionice moći će vidjeti biljne eksponate Muzeja, tkiva biljaka s njihovim genetskim zapisima, herbarije i sl. Unatoč svom razvoju tehnologije biljke se i dalje evidentiraju terenskim radom, skupljanjem na lokaciji i prešanjem u herbarije. Nakon razgledavanja bit će organizirano crtanje u (anti)botaničkom vrtu Prirodoslovnog muzeja.

Javni poziv na sudjelovanje na radionici ‘Protezanje’