Damjan Kozole, režiser. (Foto: Wikipedia)

Četrtek, 30. marec 2017, ob 19. uri
MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor

Pogovor s slovenskim režiserjem in scenaristom Damjanom Kozoletom se bo odvil v sklopu projekta Risk Change, ki na inovativen način preučuje procese migracije v kulturnem in umetniškem kontekstu.

Pogovor z režiserjem bo potekal ob spremstvu dokumentarcev Meje (najboljši dokumentarni film na Festivalu slovenskega filma 2016, zmagovalec mariborskega festivala Dokudoc, posebno priznanje za človekove pravice na 22. Sarajevskem filmskem festivalu), ki jih je Damjan Kozole posnel oktobra 2015 v Brežicah, na schengenski meji med Slovenijo in Hrvaškom, videli (in komentirali) pa bomo še filma Fototot in Silent Party, ki spremljata legendarna performerja Ulaya in Marino Abramović, oba migranta, pri njunem ustvarjanju. Migracije in z njimi povezane vsebine so tematika, ki pošteno burkajo slovenski javni prostor. Ali sploh lahko govorimo sočasno o humanizmu in migracijah?

Damjan Kozole se je rodil leta 1964 v Brežicah. Njegovi filmi so prejeli številne nagrade in nominacije. Rezervni deli so bili leta 2003 nominirani za berlinskega zlatega medveda, revija Sight & Sound pa ga je leta 2008 uvrstila med deset najpomembnejših filmov nove Evrope. Slovenka je bila prikazana na več kot sto festivalih in je najbolj prodajan slovenski film. Za Nočno življenje je prejel kristalni globus za najboljšo režijo na festivalu v Karlovyh Varyh 2016.

Je avtor (režiser in scenarist) celovečernih igranih filmov Usodni telefon (1987), Remington (1988), Stereotip (1997), Porno film (2000), Rezervni deli (2003), Delo osvobaja (2005), Za vedno (2008) in Slovenka (2009) ter dokumentarnih celovečercev Rojevanje Leara (1993) in Dolge počitnice (2012).

Damjan Kozole je član Evropske filmske akademije in dobitnik Župančičeve nagrade, ki jo mesto Ljubljana podeljuje za izjemne dosežke v umetnosti in kulturi. Na letošnjem Festivalu slovenskega filma (2016) je poleg štirih nagrad za Nočno življenje prejel tudi nagrado za najboljši dokumentarec za film Meje. Dokumentarna filma Dolge počitnice in Meje sta bila na FSF v Portorožu izbrana za najboljša dokumentarna filma leta.

http://www.vertigo.si/ekipa/damjan-kozole.html

Vabljeni!